Back to All Events

Tankkonsert: "En ordlaus song om mennesket og havet"

  • Neptun tank 10 Neptunveien Melbu 8445 (map)

Onsdag 10/7 Klokken 18:00
Royal Neptun Hall
Kr 350,-

Årets Tank-forestilling undersøker det skjøre forholdet mellom menneske og natur gjennom musikk, dans og levende bilder.

Einy_danser.png

Neptun Art/Science Lab har hatt besøk av seks musikere og kunstnere med tilknytning til Volda og Bergen denne våren: Andreas Barth (perkusjon, elektronikk), Geir Hjorthol (trompet, stemme mm), Magnar Åm (piano, glassharpe, stemme, mm), Tyler Sparks (filmfotograf), Einy Åm-Sparks (danser og koreograf) og Sabine Popp (kunstner og stipendiat ved UiB).  De fem første har besøkt Melbu i to perioder for å forberede og jobbe fram forestillingen som skal være i Tanken under Sommer-Melbu 2019.

Neptun er scenen og bakteppet. Den nedlagte sildoljefabrikken står der som et monument over ei tid som var, med sine ruvende sildoljetanker i enden av en molo. I bakgrunnen ruller storhavet, og snødekte fjell rager rett opp av sjøen. Neptun er et talende symbol for vekst og tilbakeslag i den nordnorske kysthistoria, og for menneskets forhold til naturen i et område som dette. Langt bak i tid har havet vært vårt livsgrunnlag, slik er det også nå.  Den nedlagte fabrikken vitner om at natur og næring ikke alltid spiller på lag. I moderne tid har det vært konflikt mellom olje og fiskeri. Om havet er rikt på ressurser, er det også trua av forurensing og overbeskatning.

Kunstnerne har et ønske om å se nærmere på forholdet mellom menneske og natur. De vil sette sammen ei forestilling med projeksjoner av levende bilder og dans på veggene i tanken, i samhandling med levende dans. Samplede lyder, improvisert musikk og bevegelser koreografert spesielt for dette rommet med sine omgivelser, vil skape en forestilling på tvers av kunstarter.

I en pressemelding skriver kunstnerne: «Den kreative samhandlinga mellom det plastiske, det auditive og det visuelle kan opne for ein gløtt inn i samanhengar som ikkje er så lette å gripe i ord og sakleg faktaformidling. Slik den store tanken på Neptun ein gong var fylt av noko som kom frå havet, vil vi fylle den med lyd, bilete og rørsler henta frå den same naturen, men også frå fabrikkens industrielle fortid. I møtet mellom natur og kultur, notid og fortid, det faste og foranderlege ligg det eit rom som vi kan gå inn i og utforske saman med publikum.»

Kunstnerne som denne gang besøker Neptun Art/Science Lab, er:

Geir Hjorthol: Frilans musiker (trompet, stemme mm) og professor i nordisk litteratur ved Høgskulen i Volda. Han har hatt flere samarbeidsprosjekt med andre kunstnere, særlig i kopling mellom litteratur og musikk. Han har vært med på flere plateutgivelser og en rekke konserter i ulike genre.

Tyler Sparks: Frilans filmfotograf. I tillegg til egne arbeider har han filmet reklame for merker som Nike og Canon. Han har samarbeidet med ulike koreografer og musikere. Han har i mange år jobbet med dansekunstner Einy Åm-Sparks/EyeKnee Coordination.

Einy Åm-Sparks/EyeKnee Coordination skaper samtidskunst innen dans, musikk og film. Hun har produsert dokumentarer og kunstfilmer, og har turnert med forestillinger i Norge, Japan og USA. Åm-Sparks har samarbeidet med ulike kunstnere og musikere.

Andreas Barth: Frilans perkusjonist, komponist og instrumentmaker. Han produserer sine arbeider i Farmorhuset, som både er et lydstudio og et plateselskap på Eidsfoss. Han samarbeider med ulike musikere og kunstnere i mange genre.

Magnar Åm: Utdannet ved Bergens musikkonservatorium og Musikhögskolan i Stockholm. Heltidskomponist siden 1974. Han har skrevet bestillingsverk for de store orkestre i Norge, og bl.a. Det Norske Solistkor, Grieg Trio og Oslo Strykekvartett, i tillegg til en rekke solister. Åm har hatt statens garantiinntekt siden 1979, og senere seniorstipend.

Sabine Popp er utdannet ved kunsthøgskolen i Bergen. Popp er kunstner og stipendiat ved Universitetet i Bergen, fakultet for kunst, musikk og design. Hun er med i Bergen Ateliergruppe, og har besøkt Melbu flere ganger. Mange har møtt henne gjennom Tanglab og Bag Art Camp i 2015.

Tankforestillingen er en del av Neptun Art/Science Lab, som er et samarbeid mellom Nordland Akademi og Museum Nord, støttet av Høgskulen i Volda, Kulturrådet, Nordland fylkeskommune og Universitetet i Tromsø. Arrangementet er støttet av Hadsel kommune, Nordland fylkeskommune, Kulturdepartementet og Fritt Ord.

Earlier Event: July 10
Sommer-Melbu stafetten
Later Event: July 10
Sommer-Melbu Quiz