foredragsserie.jpg

FOREDRAGSSERIE: "STRØMNINGER I EUROPA OG NORDOMRÅDENE"

Velkommen til foredragsserien “Strømninger i Europa og Nordområdene” med Harald Stanghelle,Thomas Hylland Eriksen og Renate Rivedahl.

I vårt forelesningsprogram legges det igjen til rette for samfunnsaktuell dialog; på et lite sted der man kan stille store spørsmål. I år tar vi for oss strømninger internasjonalt. På hvilke måter berører det som skjer i Europa oss her i nord? Fake news, fakta på vikende front og den nye nasjonalismen gjør noe med oss. Og hva med miljøet?

Medvirkende:

Harald Stanghelle har blant annet vært redaktør i både Dagbladet og Aftenposten, og vært leder i Norsk Redaktørforening fra 2009 til 2018. Han sluttet som redaktør i Aftenposten høsten 2018, men fortsatte som samfunnsdebattant: Stanghelle leder i dag sitt eget Talkshow på NRK Radio.

Thomas Hylland Eriksen er en norsk sosialantropolog og forsker. Internasjonalt er han mest kjent for sin forskning om etnisitet, nasjonalisme og globalisering. I Norge er Hylland Eriksen mest kjent for sitt engasjement for å formidle sosialantropologi og et sosialantropologisk perspektiv på et flerkulturelt samfunn, globalisering, identitet og en rekke samfunnsspørsmål gjennom debatt, media og sitt faglitterære forfatterskap. Thomas Hylland Eriksen er professor ved Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Foredragene starter med et innlegg fra Renate Rivedal, kulturkonsulent i Bergen kommune. Rivedal har en master i Kunsthistorie fra Universitetet i Bergen, og vil snakke om Nikolai Astrup. Astrup (1880–1928) fra Jølster i Sogn og Fjordane er en av våre mest folkekjære malere. Han studerte både i Paris og i Berlin, var belest, og hadde god oversikt over hva som rørte seg i Europa, blant annet gjennom kontakt med kolleger. Likevel valgte Astrup å bosette seg i periferien, med kone og barn på Sandalstrand. Nikolai Astrup er kanskje aller mest kjent for sine skildringer av Vestlandet sin frodige natur og tradisjonelle folkeliv. Heimen og hagen og naturen ble sentral i kunsten, og han ble ofte omtalt som "heimstadsmaler". Han arbeidet i ei tid med sterke nasjonalromantiske strømninger, og bidro til utformingen av en norsk identitet.

ONSDAG 10/7 KLOKKEN 11:00 - 16:00
MELBU SAMFUNNSHUS
KR 100,- / 200,-